Nikon D4

Jiiiiiha have pre-booked nikon d4, comes at the end of February

Att bara lyfta antalet megapixel från 12 till 16 kan verka lite konservativt, men kom ihåg att det här är en kamera byggd för situationer där ett snabbt arbetsflöde är extremt viktigt. Alla har glädje av mer upplösning, men det skall gå snabbt att sålla bland bilderna också. Det är en svår balansgång mellan upplösning och filstorlek, och det är ingen slump att Nikon D4 och Canon Eos 1DX hamnat så nära varandra i upplösning.
I korthet
Frameraten har ökat från nio till tio bilder per sekund, som förut finns ett läge med 11 fps utan följande fokus och låst exponering, men nu är det i alla fall i full storlek. Du har också ett läge där du kan plocka stillbilder i 3:2-format på 2,5 megabyte under videofilmning i 24 bilder/sekund.
Slutare och spegel skall nu klara 400000 exponeringar istället för 300000. Ljuskänsligheten är iso 100-12800 mot 200-12800 hos D3s, och kan utökas till 50-204800 mot 100-102400 hos D3s. Exponeringssensorn är numera på 91000 pixlar och stödjer en ny funktion för ansiktsavkänning.
Att Nikon D4 skall passa för fotografering i riktigt svagt ljus märks om inte annat på att den numera har upplysta knappar. Det är faktiskt lite av ett problem med många moderna kameror, de kan ta bilder i ljusförhållanden där är blir svårt att se knappar och reglage.
Autofokusen har fortfarande 51 punkter, men har skall vara 20 procent ljuskänsligare och klara att arbeta i ett steg mindre ljus. Den skall dessutom fungera bättre med små maxbländare. Här har Nikon intressant nog valt motsatt väg mot Canon som istället offrat autofokus med maxbländare 8 för att få bättre fokusperstanda med större maxbländare.
Det skall bli intressant att se hur Nikons följande 3D-fokus utvecklats, den nya mer högupplösta exponeringssensorn och en snabbare processor borde kunna ge förbättringar.

Video
De mest omfattande skillnaderna mot D3s hittar du i videofunktionerna. Utöver full HD i 24, 25 och 30 fps kan du spela in 720p i 25, 30, 50 och 60 fps. Maxlängden för videoklipp är 20 minuter oavsett upplösning.
D4 har fått en funktion som många som spelar in video frågat efter: utöver mikrofoningång har du också ett hörlursuttag så du faktiskt kan höra ljudet som spelas in. Bägge har volymkontroller. Ljudinställningarna har över huvud taget utökats kraftigt.
Nikon D3s hade en förmodligen ganska oavsiktlig finess där de gick att spara en lite mer okomprimerad videosignal via HDMI-porten. Nikon har nu utvecklat detta till en uttalad funktion där okomprimerade videodata kan fångas upp via HDMI med grafikkort avsedda för sådant (inte ovanligt i videovärlden). Numera kan du då stänga av visning av information i skärmbilden så att man slipper arbeta bort detta i efterhand från HDMI-dumpen.
Du har numera tre beskärningslägen när du videofilmar, normal, DX och ett läge med 2,7x beskärning. Du kan justera bländaren i åttondels steg vilket gör de enklare att göra snygga upp- och nedexponeringar via bländaren med mindre synliga steg.
Annat smått och gott
Precis som D3s har D4 dubbla kortfack, men nu är det första kortfacket för den nya kortstandarden QXD, det andra facket är för traditionella CF-kort. Den mest uppenbara fördelen med QXD i dagsläget är högre skrivhastigheter som ger bättre buffertdjup, Nikon uppger till exempel en buffert på 80 råfiler när du skriver till QXD jämfört med 68 när du skriver till CF (12 bitars okomprimerade råfiler). Värt att notera att bufferten i D4 växt rejält mot D3s som hade en buffert på 35 råfiler i samma läge.
Den stora frågan är när vi får några QXD-kort att köpa, varken de eller kortläsare för QXD har dykt upp i handeln ännu. Men Sony har i alla fall presenterat ett QXD-kort på 16 och ett på 32 gigabyte och en kortläsare för USB 3 som skall dyka upp under februari. Priserna på Sonys QXD-kort verkar hamna ungefär på samma nivå som Sandisk Extreme Pro CF-kort vilket är dyrt men inte avskräckande. Se länk nedan till Sonys pressmeddelande.
Nikon har sedan länge haft inbyggd timer för timelapse-fotografering. Nu kan D4 spara timelapse direkt till en videofil vilket onekligen förenklar processen.
Nya trådlösa sändaren WT-5 är mindre än föregångaren och kan på Canon-manér fästas på sidan av kameran. Många har svurit över sladdarna till WT-4 som har en olycklig tendens att fastna i saker när man rör sig. D4 har dessutom en liten inbyggd webbserver så du kan arbeta med kameran utan speciell programvara. Det här innebär bland annat att du kan fjärrutlösa kameran från en smartphone.
Men nästan ännu mer intressant är att D4 precis som Canon 1DX fått en ethernetport för sladdnätverk, en mycket, mycket efterlängtad detalj för stressade fotografer. Trådlöst nät är bra, men ethernet-kabel är snabbare och man slipper riskera att fastna i nedlastade trådlösa nät på sportarenor och liknande. Plus att en nätverkssladd lär vara billigare att köpa en WT-5. D4 är även kompatibel med gamla WT-4.
Numera kan man lagra tio presets med ITPC-data direkt i kameran. Det här är smidigt för den som arbetar med att skicka bilder direkt från kameran utan att det passerar en dator, något som blir vanligare och vanligare.

En annan trevlig förändring för stressade fotografer är att mikrofonen och knappen för inspelning av röstmemo har flyttats så de kan manövreras med vänsterhanden. Med D3s var du i stort sett tvungen att släppa avtrycket om du skulle spela in ett röstmemo vilket var bökigt i stressade lägen.
En vanlig kritik mot D3 och D3s var att ergonomin i vertikalläge var påtagligt sämre än i normalläget. Många tyckte att D700 med vertikalgrepp var bättre i vertikalläge. D4 har fått ett vertikalgrepp som är mer likt normalgreppet. Över huvud taget har knapplayouten justerats lite, AF-L-knappan är nu borta, men i gengäld har du fått två joysticks så du enklare kan växla fokuspunkter både i normal- och i vertikalläge, något som är rätt bökigt med D3s.
Över huvud taget har knapplayouten förändrats lite plus att bildskärmen blivit en gnutta större (3,2 mot 3 tum). Mer intressant är att den nya skärmen enligt Nikon skall ha ett större färgomfång.
En annan efterlängtad detalj är att D4 nu kan ställa klockan via gps-enheten. Trevligt om man snabbt vill synka klockorna när man arbetar med flera kamerahus.
Storleken är nästan identisk med D3s, vikten är en aning lägre, 1180 gram mot 1240.
Pris och tillgänglighet
Vi har inte fått något svenskt pris ännu, men det amerikanska priset är 6000 USD vilket i dagsläget motsvarar lite knappt 42000 vilket skulle kunna innebära ett pris runt 55000 kronor inklusive moms. Men risken finns att det svenska priset i alla fall nu i början kan hamna lite högre. D4 skall börja levereras redan sent i februari.
Nikon har ett pressmöte nu på onsdag (11/1) där vi kommer kunna få mer exakta besked kring pris och tillgänglighet på svenska marknaden.


Martin Agfors PROFFS FOTO

Etiketter: nikon nikkor nikon d4

Comment On News

Arcive

Länkar

Last Comment

Last News

Etikettmoln