Lite omega 3 i oppdrettslaks

- Oppdrettslaksen er i ferd med å bli en svømmende grønnsak, mener hjerteforsker. Mengden av de sunne omega 3-fettsyrene er kraftig redusert de siste ti årene, viser NRKs undersøkelse.

 

Produksjonen av norsk oppdrettslaks er nå blitt så stor at fisken ikke lenger bare spiser mat fra havet.

Dagens oppdrettslaks får rundt 70 prosent vegetabilsk fôr.

Det grønne fôret er billigere og mer tilgjengelig, og dermed kan oppdrettsnæringen produsere all den laksen markedet vil ha.

 

To middager med oppdrettslaks dekker ikke ukesbehovet for omega 3-fettsyrer, mener professor Harald Arnesen ved Senter for klinisk hjerteforskning på Ullevål sykehus.

Men da blir spørsmålet hvor mye omega 3 det egentlig er igjen i den norske oppdrettslaksen. Er den så sunn som mange tror?

 

- Oppdrettslaksen nærmer seg en svømmende grønnsak, sier professor Harald Arnesen på Oslo universitetssykehus Ullevål sykehus til NRK Forbrukerinspektørene.

Han har studert de virkningene laks med høyt og lavt innhold av marine omega 3-fettsyrer har på hjertepasienter. Både friske og syke trenger omega 3.

LES OGSÅ:

Laksetesten

For å finne ut om oppdrettslaksen faktisk er en "svømmende grønnsak", har NRK Forbrukerinspektørene sendt laksefilet fra fem store produsenter til analyse.

 

Vill laks har et helt annet kosthold enn oppdrettslaksen. Det påvirker innholdet av sunn omega 3.
Foto: Marøy, Terje

Alle filetene er skinn og benfrie, og de så like ut ved kjøpstidspunktet slik at forbrukeren ikke har mulighet til å vite om man kjøper hale eller bukstykke.

 

Vår undersøkelse viser at mengden av de sunne marine omega 3-fettsyrene er kraftig redusert de siste ti årene på grunn av endringene i oppdrettsfôret.

Laksen som spiser fôr fra havet inneholder mye omega 3, mens dagens oppdrettslaks har under halvparten av mengden. Dermed må du spise mer oppdrettslaks eller annen fet fisk for å få dekket behovet.

Dette ble resultatet av FBIs laksetest:

Fagsjef Harald Sveier i Lerøy Seafood Group.
- En tilfeldighet

- De vegetabilske råvarene er billigere og mer tilgjengelige enn det marine fôret. Det betyr at sluttproduktet inneholder mindre av de marine omega3-fettsyrene. Likevel er oppdrettslaksen en god omega 3-kilde, sier fagsjefen i Lerøy Seafood Group, dr. philos Harald Sveier.

Han mener grunnen til at Lerøys laksefilet kommer så lavt ut sammenlignet med de andre merkevarene er tilfeldig.

- Sannsynligvis er de filetene hentet fra halestykker som inneholder mindre fett, sier han til NRK Forbrukerinspektørene.

Vil ha varedeklarasjon

 

Bør oppdrettslaksen få varedeklarasjon?
Foto: ScanStockPhoto

Professor Harald Arnesen på Oslo Universitetssykehus Ullevål mener likevel at mange kunder med rette kan føle seg litt lurt når de blir klar over det forskerne nå har funnet ut. Selv om laks fortsatt er sunn mat.

 

- Ukesbehovet for omega 3-fettsyrer til friske mennesker dekkes nok ikke opp selv med to laksemiddager i uken med oppdrettslaks i dag, sier hjertelegen.

- I 2011 burde det vært et krav om en slags varedeklarasjon fra oppdrettsfisken, mener han.

Comment on news

Nyhetsarkiv

Last Comment

Etikettmoln