The Three Rivers Program ASR Kharlovka, Litza och Rynda. Here's a report from 1 week in heaven on earth 11-18 sept. 2010

Click on the picture to enlarge

Dinner at Frödin. Photo Thomas Thore Dinner at Frödin. Photo Thomas Thore

För mig började resan till Russia redan den 10 september med att flyga till Stockholm, skulle övernatta på Radisson sky hotell innan avresan på lördag morgon.

Väl framme på Arlanda så ringde kompissen Micke och sade att han hade fixat en taxi bil som tydligen skulle stå med en skylt med mitt namn på, kände mig som en charter turist i mitt egna land ;-).

Snabbt in med prylarna på hotellet, och ut för att kolla efter min taxi, och där var han precis som utlovat.

Väl hemma hos Micke var det en massa meck med hans kamera som vi till sist med lite våld fick ordnat till.

Det bjöds på fantastisk mat i form av grillad Dovhjort och potatis i ugnen, efter det hade man ju sett fram emot en fantastisk singel malt, men den lös med sin frånvaro.... kort o gott den var slut.

Fick nöja mig med rött vin och campari, till detta så var det live framträdande av Gustav Frödin med gitarren i högsta hugg.... VAR VERKLIGEN KANON GUSTAV.

Nu tillbaka till hotellet för att få ett par timmars sömn innan det var dax att checka in på nästa plan till Murmansk.

Lördag morgon den 11 september (som i övrigt inte känns som en toppen dag att ta sig en flygtur på), startar med att Håkan ringer 0603 och väcker mig, hinner inte ens få i mig frukost ;-(.

Väl nere vid incheckning så möter jag upp mina vänner Håkan, Micke och Martin + yttligare 2 stycken som jag inte träffat innan dessa herrar var Christoffer Robbins en mycket känd författare och en nära vän till Peter Powers som heter Jeremy Mogford. 

Efter mycket strul o meck o telefonsamtal så får en mycket lättad Martin åka med, han var inte uppsatt på flyget. 

Så nu sitter vi i ASR plan på väg, känns extremt förväntas fullt och det pulserar i hela huvudet.

Tyvärr inte enbart av fiskefeber utan av vinet och camparin igår, men nu serveras det frukost med valfri dryck till så nu är det bara en tids fråga innan det endast är fiskefeber och exaltering som pulserar. 

Murmansk Airport. Photo Thomas Thore Murmansk Airport. Photo Thomas Thore

Klockan 1121 lokal tid går vi av planet på Murmansk airport, känner mig lite osäker på att ta fram kameran med tanke på att vi har militär eskort in från planet, men jag ser att Micke använder sin.

Så jag tar fram min också, men det blir nog för mycket för miltär killen när 2 stycken Nikon D3S rasslar för fullt samtidigt, uppstår lite tummult när han försöker att avbryta detta dokumenterande och detta resulterar i att Micke tappar sin kamera rätt i asfallten (mer om detta lite senare). 

Väl inne från planet så är det en rigorös kontroll av pass visum mm, helt ofattbart att det kan ta ca 10-15 minuter per person att kolla detta.

Murmansk Airport Bar. Photo Thomas Thore Murmansk Airport Bar. Photo Thomas Thore

Efter detta var det iväg till nästa byggnad och nästa kontroll av alla papper, pass och visum mm, men i denna bygnad fanns flygplats baren.

Det var här vi möte upp de andra fiskarna det var Yngve Landro från Voss i Norge (som för övrigt skall vara min guide i Bolstad till nästa säsong, han är dessutom en fantastisk kul och trevlig kille) det var oxå Johannes Khars känd Tysk konstnär och Brian F Dalton från Canada.

Nu kommer fortsättningen på Mickes kamera, den landade rätt på objektivet och trycktes ihop helt och det gjordes en mängd försök till att få iordning på det men det lyckades inte just då.

Men allt eftersom tiden gick i väntan på att alla skulle få klartecken på att allas papper var iordning så dracks det en och annan öl, och försöken till att få iordning på Mickes objektiv blev allt djärvare. 

GISSA OM VI FICK ISÄR DET ?, Micke sa till mig att ta tag i ena sidan och han tog tag i den andra så drog vi för fullt.

Det slutade med att vi satt med varsin del för ca. 10 papp var i handen, då tog det bara 2 sekunder så stod han med huvudet i min foto väska o skulle låna allt ;-).

Frödin, Yngve and Brian. Photo Thomas Thore Frödin, Yngve and Brian. Photo Thomas Thore

Klockan 1308 får vi klartecken att ta oss till helikoptern för avfärd mot väldens bästa laxälvar, från Murmansk är det ca. 1 1/2 - 2 timmars flygresa.

Efter en kort mellan landning i Ryndas camp med lite omlastning så var vi i luften igen på väg mot Kharlovkas Camp.


Photo Thomas Thore

Väl framme i en av världens absolut bästa laxälvar var det en snabb fördelning av vilka hytter vi skulle bo i, där efter hade vi lite tid på oss att packa upp våra saker innan mat klockan ringde.

Inne i matsalen bjöds det på tilltugg och valfri dryck och vi fick träffa de andra gästerna som bestod av 5 stycken Ryssar från olika ställen av landet. 

Då kommer han GUD HIM SELF Volodya Kalugin Camp Managern, jisses den mannen inger respekt. 

Vi sätter oss till bord och det serveras mycket god mat och givetvis ett dricksglas med Vodka, Volodya berättar om hur fisket har varit veckan innan oss och om hur kommande vecka kommer att se ut med indelning av älvarna och diverse tider regler mm.

Efter maten så har vi en kort tid på oss att hoppa i fiske kläderna för det kommer att bli eftermiddags fiske jag, Micke och Norling har blivit tilldelade det andra helikopter lyftet som kommer att ta oss till Lower Kharlovka som guide har vi med oss Kolja. 

Photo Thomas Thore Photo Thomas Thore

Väl nere på marken igen och poolen Marks Pocket framför oss så tar Micke den nedre delen och jag och Norling får en liten kort genomgång av Kolja, jag börjar längst uppströms och Norling börjar ett par hundra meter nedströms mig.

Nervös exalterad ?, ja det är bara förnamnet det pulserar i tinningen på mig när jag vadar ut det ser helt grymt ut.... känns nästan overkligt att vara här. 

Väl ute på plats och flugavalet är redan gjort Le Cie 13,7  fotaren aftm 9/10 med en connect flyt/s1/2, släpper flugan från rullfästet och första kasten går iväg med ca klumlängd.

Hinner inte fiska mer än ca 10 minuter innan slingan ger sig av men tyvärr den fastnade inte, prövar ett par olika flugor på samma fisk men inget mer händer. 

Fortsätter mitt fiske nedströms med extremt hög puls o alla sinne på helspänn, då händer det igen.... det börjar pirra i spö toppen lugnt o fint väntar jag slingar ger sig av YES den sitter.

Men det blir tyvärr inte långvarigt, helt otroligt fiskat i ca 20-30 minuter och varit i kontakt med 2 fiskar redan.

I am struggling white a big salmon in Marks Pocket Photo Håkan Norling I am struggling white a big salmon in Marks Pocket Photo Håkan Norling

Nu börjar jag närma mig ett parti som ser extremt giftigt ut det är en snabbare ström som slutar i att det ligger en massa stora stenar och sedan mynnar det ut i en större hölja med ett fantastiskt drag i vattnet rätt igenom hela poolen.

Hinner inte mer än fiska mig förbi dessa stenar så händer det igen, det börjar små rycka så där härligt i linan och pulsen stiger o slingan ger sig av ut genom ringarna. 

YES den sitter och jag känner dess tyngd och styrka, detta är Heaven On Earth Kharlovka fisken landas efter ett tag det tas lite bilder och sedan får den sin frihet åter. Tyvärr blir det inte många bra bilder, för säga vad man vill om Norling men någon fotograf är han absolut inte ;-). Det var bilder på halva mig och en massa konstiga vinklar så jag som ändå var med nästan inte kunde fatta vart dessa bilder var tagna eller på vad.... men binda jävligt bra flugor och fiska det kan han och han är en helt grym och trevlig polare.

Söndag morgon vaknar av att det knackar på dörren och någon säger!

time to wake up clock is 0730, breakfast in 30 min

Väl inne i matsalen så serveras det i princip vad du vill inom frukost konceptet, Volodya har en kort sammanfattning över dagen och man blir tilldelad vilket lyft med helikoptern man har samt en ganska exakt tid för detta lyft. 

I dag så stack Micke ut med 1:a lyftet klockan 0830 och jag Håkan ska med 2:a lyftet som är planerat till 0850, dagens fiske skall bedrivas i middle Litza där Micke kommer att sammanstråla med oss.

Alltid full aktivitet på morgonen när alla skall iväg, alla sammlas på utsidan av matsalen det utbyts erfarenheter flugor dricks kaffe, öl, whiskey mm.

Rätt som det är så ropar ens guide our turn to fly då är det bara till att ta sin packning och springa ner för trappan till helikoptern och sätta sig till rätta och njuta, det går inte med ord att förklara hur jävla häftigt detta fiske äventyr är.

Så nu sitter jag och Håkan på väg till Lizta det är ca. 15-20 minuters helikopter resa från Kharlovka på vägen dit så släpper vi av Volodya ute på Tundran vid ett litet sjösystem med ett litet rinnande vatten emellan, han skall fiska öring. 

Rätt som det är så dyker Litza upp framför oss känns helt overkligt att sitta där i en helikopter och ha en av världens absolut bästa laxälvar under sig, precis när jag sitter där i min dröm värld så bankar helikopterföraren ner helikoptern i en extrem högersväng som jag inte alls var förberedd på. 

Han går ner nära älven och vi ser bara bergen på sidorna om oss när vi tittar ut, kort därefter när vi tittar framåt breder DREAM POOL ut sig och det är verkligen som namnet säger... jag skriker till Håkan för att han skall höra mig DET E FAN INTE SANT KOLLA VILKEN JÄVLA POOL, ett stort leende breder ut sig i Håkans ansikte. 

DREAM POOL IN LITZA. Photo Thomas Thore

Väl nere på marken och DREAM POOL framför oss får vi en liten genomgång av Kolja, Jag fick den hetaste biten tycker jag själv i alla fall Håkan börjar i Upper Dream Pool Micke som flög ut lite tidigare är yttligare en bit uppströms o på andra sidan i Micky Mouse Pool.

Jag börjar längst upp på min del som startar med en extremt hård inlopps ström som mynnar ut i en lång fantastisk hölja som sedan slutar med en lika grym nacke in i nästa pool, här hinner jag inte göra mer än 4 kast står forfarande och fiskar med max klumplängd ute har fullt upp med att förstå att jag är här.

Då brakar det tag ordentligt YES fast fisk omgående, den kör runt i poolen upp och ner ordentligt... fan va stark den är ( i detta ögonblick så åker den lilla kameran fram och det görs en liten film to my best fishing buddy Peter Thesslund som skulle ha varit med ).

Efter ett tag ger den sig och kommer in till land och Kolja är med och håvar den, lite snabba kort sedan får den simma tillbaka.

Lägger spöt på stranden och tar en promenad upp till ryggan med system kameran och pluntan med whiskey i för att varva ned, tar mig upp till Håkan för att fota han lite innan jag ger mig på resten av Dream Pool. 

Håkan Fishing In Upper Dream Pool. Photo Thomas Thore Håkan Fishing In Upper Dream Pool. Photo Thomas Thore

Då var man på plats i Dream Pool igen, börjar med att byta fluga den förra ser inte så kul ut längre.

Lyfter spöt o linan skjuter ut genom ringarna, min färd ner för poolen fortsätter i slutet på poolen ligger det 2 stenar brevid varandra mot andra sidan av älven där är det tok hett enligt Kolja så jag längtar tills jag kommer dit ner.

Jag hinner inte riktigt dit ner förrän det är något o tuggar och drar i min fluga under en lång stund av kastet. shit inget händer.

Nytt utlägg linan rasslar iväg igen, denna gång hinner inte flugan gå många sekunder innan slingan ger sig av YES fast fisk och denna är större och så satans stark den drar ner över nacken och ner i nästa pool på ett ögonblick.

Efter en relativt lång o tuff drillning så börjar den ge med sig och jag börjar backa upp den för jag kan inte följa med ner, det är tok djupt och lodräta klippor på min sida av älven.

Till slut så kommer den in helt och jag kan landa den och försiktigt lossa flugan, tar ett par snabba kort på den med undervattens kameran o bara njuter av hela upplevelsen.

Även denna fisken var taggad som mina tidigare, så detta är väl ett bevis om något på att Catch and Realese fungerar, har personligen svårt att förstå de som klubbar fisk efter fisk för att det ska vara coolt att komma till invägningen eller va det nu ska vara bra för ? va vet jag... kan ju inte vara så att det är okej att man tar med sig mer fisk hem än att man kan äta upp den själv isåfall.

Någonstans i grund o botten så gör vi ju detta av andra orsaker än att skaffa mat på bordet, i alla fall gör jag det jag vill att det skall finnas fisk i de vatten jag fiskar.

Och det gör det här, det är helt orört inga stöd utsättningar inget som är påverkat det bara är som det alltid har varit ialla fall nästan. 

Sedan ASR tog över dessa älvar så är det endast Catch and Realese som gäller och detta har resulterat i fantastiska mängder med fisk. 

Vår färd nerför Lizta fortsätter efter en kort men tuff vandring kommer vi ner till Ledge Pool där det oxå är lunch time för oss, först här är vi alla 3 sammlade och får berätta för varandra vad som har hänt.. Håkan har inte känt nått Micke har fått en mindre och tappat en stor Osenka uppe i Micky Mouse Pool.

Lunch Time in Litza.

Photo Thomas Thore
Litza Tent Camp Pool. Photo Thomas Thore Litza Tent Camp Pool. Photo Thomas Thore

Efter lunchen fiskar Micke från motsatt sida där han missar en fisk, jag och Håkan känner inget från vår sida.

Vi fortsätter vår resa ner över älven och fiskar de mest fantastiska pooler man kan tänka sig, bla. Crack Pool, Rugged Rock Pol, Spawning Pool här ifrån ser jag Micke gå ut i Tent Pool.

Det är en mäktig overklig känsla att stå här mitt ut i ingenstans och se Litza Tent Camp och helikoptern där nere.

Efter en sista kort vandring så är även jag nere i Campen, där vi möter upp en annan guide och helikpoter föraren, det bjuds på ett par kalla öl innan det bär av ner till de sista poolerna för dagen för oss. 

Jag fiskar på gränsen mellan Tent Pool och Lower Tent Pool ett helt fantastiskt ställe där man vadar ut på ett långt grund rev ute i älven, och från denna så fiskar man av mot andra sidan helt sjukt grymt drag igenom hela poolen som avslutas med ett trångt klämme ner till den poolen som Micke av slutar sitt fiske i Peters Run. 

Håkan avslutar sin dag nere i Per.s Reach Pool tillsammans med Kolja, slut summering av eftermiddags fisket utöver en hel del känningar på fisk blev 1 missad för mig, Micke fick 1 och tappade 1 och Håkan bara flinade som vanligt.

Picking up Yngve, Martin and Johannes. Photo Thomas Thore Picking up Yngve, Martin and Johannes. Photo Thomas Thore

När vi lyfter från Litza Camp så tar vi vägen förbi Dreamm Pool för att hämta upp Yngve, Johannes och Martin.

Martin har dessutom fångat en fantastisk fisk på 17 kg i dag uppe i Flatstone Pool i övre Litza.

Halvvägs hem till campen så ser vi en stor hjord med djur o ber helikoptern stanna upp lite då jag och Micke har våra kamror redo, helikoptern ställer sig och hovrar ovanför djuren o vi bränner av en hel hög med kort.

Mitt upp bland alla dessa djur som är oroliga och försöker komma undan helikoptern ser vi ett flertal döda djur liggandes på marken, precis när jag lyfter min Nikon d3s mot dessa så ser jag i ögonvrån något som absolut inte borde finnas här ute 2 timmars helikopter resa från närmsta civlisation.

Jag ser 2 stycken män med långa rockar och ryggsäck springa för fullt bort mot en bergsklyfta, då helikopter föraren ser detta så blir det livat.

Han börjar att prata väldigt ivrigt med någon i sina lurar och mikrofon, sammtidigt som han går ner nära dessa två män som sitter och försöker att gömma sig, när den ena av dem reser sig upp drar han i väg för fullt med helikoptern in mot campen sammtidigt som han pratar mycket exalterat med någon på radion.

Väl hemma på campen kommer Volodya till mig och Micke och vill titta på de kort vi har tagit, jag har ett par riktigt bra kort på dessa män som vi då får reda på är tjuvjägare.

Vi blir underättade om att dessa långa rockar används för att dölja gevären under, och att det var en farlig situation då dom får extrem hårda straff om dom blir tagna.

Man skickar då ut ett par män för att leta efter dem igen med helikoptern, dom hittar inte männen men hittar en båt vid kusten som dom har kommit med.

Vi fick aldrig något vettigt svar på hur denna story slutade, vi frågade vid flera tillfällen och fick bara till svars att man ställer inte sådana frågor i Ryssland. Men sista kvällen i campen tillbringade jag själv med ryssarna för alla andra blev kvar ute i tält camperna pga. dimman. Då fick jag veta en hel del om vad som hände med denna tjuvjakt, ett tips är att inte tjuv jaga i Ryssland ;-)

POACHERS.

Photo Thomas Thore

Klockan 0852 Stevie Ray Vaughan vrålar ur Mickes iPod högtalare samtidigt som han kör ett värsting luftgittar spel för oss. Vi har vårt helikopter lyft ca. 0920 som skall ta oss till Middle Kharlovka vi skall fiska från Lower Canyon ner till Home Pool idag.

Vi kommer även att sluta fiska lite tidigare då vi skall intervjuas av författaren Christoffer Robbins i eftermiddag.

Helikoptern släpper oss vid Golden Pool, jag och Håkan tar en tur upp till Lower Canyon där vi fiskar ett tag utan större framgång för oss jag känner 1 fisk det är allt. Annars är det en helt fantastisk plats och det är verkligen som namnet säger en CANYON.

När vi kommer ner till Golden Pool så har Micke fått 1, Håkan börjar längst upp i poolen och jag börjar nästan längst ner i poolen känner inget men ser väldigt mycket fisk.

Lunch Time i Golden Pool det dukas fram soppa, biffar , bröd, grönsaker och öl kan man ha det bättre ?

Efter maten så är det jag som börjar längst upp det börjar med en nacke nästan som i en sjö som sedan drar ihop till en snabbare ström på ca 100 meter för att sedan mynna ut i en grymm hölja.

Jag bommar en fisk mitt i detta strömparti, Micke har precis påbörjat sitt fiske nere i höljan från motsatt sida. Det tar inte många kast för än han drar på en rejäl fisk o ber mig komma över och foto vilket jag total vägrar att göra med tanke på att det är mycket fisk i rörelse framför mig.

Kolja vadar över älven för att fota och hjälpa Micke för det visar sig vara en riktigt stor fisk som drar på förfullt neröver hela Golden Pool sedan vidare ner för en mindre fors för att till slut komma med in mot land, fisken väger uppskattningsvis dryga 18 kilo. Men i detta fall så löste fisken det hela med Catch and Realese själv precis vid Koljas håvkant.

Fisket fortsätter ner över för att till slut avslutas i Home Pool innan intervjun, Håkan och jag ser en hel del Osenka (blank fisk som börjar stiga i augusti månad men leker året därpå) å det är inga små fiskar som kommer.

Jag har precis fiskat igenom poolen och ser när Håkan går ut för att testa på dessa monster stora Osenka som kör in i poolen, det tar inte många kast förrän Håkan har en som tömmer en stor del av rullen på noll tid. Tyvärr är den inte på så länge, men länge nog för att etsa sig fast på mitt minne under en lång tid framöver.

Håkan Struggling White a Big Salmon in Home Pool. Photo Thomas Thore
Thomas, Micke and Peter Thomas, Micke and Peter

Nu var det slutfirrat för dagen, nu är det en intervju med Christoffer Robbins inne på campen, han kommer även att besöka oss ute vid älven under vecka.

Efter det är det duschen o lite vila inför kvällsmaten och umgänge med hela gänget på campen, vissa av oss skall upp till Peter Power ikväll på filmvisning och lite party.

Peter har 2 stycken hus i området ett i Rynda och ett i Kharlovka båda ligger helt fantastiskt med utsikt ner över Home Pool på båda ställena. 

Kharlovka House

Peter.s House in Kharlovka. Photo Thomas Thore
Håkan And Kolja in Upper Litza Fall. Photo Thomas Thore Håkan And Kolja in Upper Litza Fall. Photo Thomas Thore

Klockan 0903 den 14 september sitter vi i helikoptern på väg till Upper Litza, helt sjukt mäktigt att flyga in mot denna helt fantastiska pool och Litza Fall som defenitivt sätter stop för laxen väg vidare upp i älven.

Eftersom jag har haft mer flyt än Håkan det sista så får han givetvis välja det bästa av Litza Fall, det resulterar i att han blir rodd över älven till den andra sidan där han börjar strax nedanför fallet.

Själv blir jag skickad på en självmords vandring av Micke som slutar med att jag inte kommer ner där han har sagt för det e helt jävla tok brant o jag total vägrar att gå ner där, men inget ont som inte har något gott med sig från denna höga plats kan jag ta riktigt bra kort på fallet och ner över hela Litza Fall. När jag kommer ner tillbaka till lägerplatsen så kommer Kolja och säger att han skall ta ut mig till ett litet grund strax nedanför fallet, känns ju så där att paddla ut med en liten gummi båt mitt ut i Litza Fall men innan jag hinner tänka över detta så sitter jag redan i båten halvägs ut. Han letar runt ett tag o känner sig för med paddeln det tar ett tag men till sist så kliver han ur båten strax nedanför fallet o jag ser att han har vatten upp till midjan o lite till, här kan du börja säger han.

Fan vilken mäktig känsla att stå här nästan mitt i fallet och även fast det inte regnar så är känslan den samma pga. allt vatten som kommer från fallet, Håkan är i fisk från andra sidan jag står mitt i älven så det är ganska nära från mig till Håkan härifrån men vi kan inte prata med varandra för det är så högt ljud från fallet.. hursom helst så är Håkan i flera fiskar på den korta sträcka han fiskar men ingen som vill fastna riktigt.

Då säger Kolja att det är bara till att vada ner över till stranden så syns vi där nere, men va fan vilken väg ska jag gå då ? det märker du säger han med ett leende på läpparna.

Det slutar med att jag fiskar klart den biten jag kan o ett 10 tal meter nedströms, sedan får han hämta mig för det e tokdjupt o jag hittar inte vägen.

Upper Litza Waterfall Pool.

Photo Thomas Thore
Climbers Reward Pool. Photo Thomas Thore Climbers Reward Pool. Photo Thomas Thore

Vi fortsätter vårt fiske nedöver älven genom pooler som Swift Pocket, Red Wing Pool för att lagom till lunch tid stanna en längre period i Flat Stone Pool.

Här fiskar vi i poolerna ovanför och nedanför och givetvis i Flat Stone oxå, har sällan sett så mycket stor fisk som här. Tyvärr får vi ingen fisk här men jag drar på ett monster som jag kör en stund innan den kliver av. Efter lunchen så så bär det av ner igenom Eiras Pocket och Jeremys Pocket för att efter en extremt brant vandring till slut hamna i en pool som heter Climbers Reward helt övertygad om att namnet har kommit av denna jävulskt branta vandringen för att ta sig hit ;-).

O jisses detta är en belöning utan dess like, VILKEN POOL helt makalöst häftig.

Håkan börjar längst upp och jag tar den nedre delen av poolen, jag ser en hel del fisk men ingen som jag lyckas locka till hugg, efter en paus med lite öl och snickers så byter vi plats jag och Håkan.

Jag hinner inte mer än att få ut flugan o fastna i botten förrän Håkan har fast fisk i den nedre delen, o givetvis får man höra hade du ingen fluga på när du fiskade här eller ;-)

Fisken landas och fotograferas för att sedan få simma tillbaka, sen var det till att börja vandringen upp för berget igen tufft o jobbigt som bara den och när vi äntligen är på toppen så är det lika brant ner igen för att till slut landa i Upper Dream Pool.

Där möter vi Micke som har fått 2 stycken, Håkan stannar på samma sida som Micke och jag rors över till Dream Pool. Håkan landar en stor lax kort efter detta i Upper Dream Pool.

Det är så mycket intryck hela tiden att jag knappt har lagt märket till hur mycket dimma det är som kommer in från havet nu fram på sena eftermiddagen, detta ser vi först när vi står i Dream Pool och väntar på helikoptern. Det är så mycket dimma att det är oklart om vi kommer att kunna flyga hem till Kharlovka Campen, men när helikoptern väl kommer så drar vi iväg mycket nära över älven för att kunna ha kontakt med marken.

När vi tittar ut på sidorna så ser man bara bergen det är som att flyga nere i en canyon, lite längre ner i älven så går det en fet kraftledning över älven när han försöker att gå över denna så tappar vi kontakten med marken pga. dimman så han sänker oss till en nivå som är precis över vattnet och flyger under denna ledning... fan då var man inte så tuff.

Look at the top left of the picture you see a bit of power line pole.

Photo Thomas Thore
After some round-lubrication is Håkan ready for another day. Photo Thomas Thore After some round-lubrication is Håkan ready for another day. Photo Thomas Thore

I dag så har vi Lower Kharlovka på vårt schema, vi kommer att flyga ner till Marks Pocket och därifrån fiska oss hela vägen ner till Sea Pool...vi har ett stop planerat på dagen för att äta lunch med författaren Christoffer Robbins vid älv kanten. Efter det att vi har fiskat ett tag så ser vi att helikoptern kommer genom dimman och landar en bit nedanför Long Pool, det visar sig senare att det är Christoffer Robbins och hans guide Sasha som kommer för att pröva fiske lyckan ett tag innan det är dax för lunch och intervju. Fan det kanske är författare man skall vara, grymt att komma hit ut och fiska och sammtidigt ha fullt betalt. Det hade jag gillat skarpt.

Lunch time with all at Long Pool in Kharlovka. Photo Thomas Thore
The famous author Christoffer Robbins. Photo Thomas Thore
Waiting for the helicopter. Photo Thomas Thore Waiting for the helicopter. Photo Thomas Thore

Efter lunchen så tog sig Norling och Micke en tur ner mot Sea Pool medans jag stannade och fiskade i Long Pool och Rock Pool 2 helt fantastiska pooler som vid detta tillfälle innehöll stora mängder med fisk. Men inte en enda som ville ens känna på flugan, men det var nog så spännande att se all aktivitet i poolerna speciellt när dessa stora Osenkas kör upp i poolerna från havet. Lite bättre var det för Micke men inte för Norling, Micke tappade en 10 kilos knall blank Osenkas nästan längst ner vid havet som tyvärr klev av efter en tuff fight. Vi avslutar dagen med att fiska oss tillbaka upp över älven genom pooler som Cliff Pool och Double Taker för att till slut hamna i Barrel Pool där helikoptern skall hämta upp oss. Jag är själv på min sida både Norling och Micke är på andra sidan av älven. Medans jag är på väg ner till älven för att sätta mig och byta fluga så får Norling en från andra sidan som han lyckas att landa, tror att det var en havsöring kommer inte ihåg riktigt. Men sagt och gjort nu sitter den nya flugan på plats samt ny tafs, jag vadar ut så att jag är nästan i jämn höjd med Micke när jag börjar mitt fiske. Linan rasslar ut genom ringarna ca klumplängd, ingenting händer, detta är ett extremt bra parti av poolen så det är med stor spänning jag går här Micke har precis känt ett par fiskar. Drar ut ett par meter running line och flugan är på väg ut igen, denna gång hinner flugan inte mer än landa i vattnet förrän det hugger så in i helvete. Det är ett sådant extremt tillslag så jag har sällan skådat något liknande, den drar i väg rätt över älven mot Micke för att sedan dra rätt uppströms sen blir det helt slak lina. Ropar över till Micke att det var ingen dålig fisk, det kan jag lova. Besviken sur och alldeles uppjagad av det som precis har hänt börjar jag att veva hem linan som nu hänger som ett stort U i älven efter det att fisken stack upp över med världens fart, FAN flugan eller linan har fastnat i någon sten eller liknande. Men så var det inte fär det rörde sig där ute, fisken var kvar och det bar av med en enorm rusning ner över i poolen och mitt upp i allt detta så skriker Micke från andra sidan då har han oxå en på. Dessa fiskar är så extremt kraftfulla och starka Micke får följa sin ett par hundra meter nedströms innan den stannar upp och min är lika skogs tokig den, känns inte som om det skulle kunnat bli ett bättre slut på dagen. Min fiske vägde 25 lbs. och Mickes ca 18 lbs. Nu får vi se om vi blir hämtade med helikoptern eller om det blir till at ta sig hem till fots för det kommer in mycket tät dimma från havet, men efter en lång väntan så kommer till slut helikoptern som tar oss hem till campen och whiskyn.

I am in Barrel Pool Kharlovka. Photo Kolja

Upper Kharlovka

Peter chooses freely from Håkans fly boxes. Photo Thomas Thore Peter chooses freely from Håkans fly boxes. Photo Thomas Thore

I dag har vi Upper Kharlovka, det är en del av älven som kommer att bli mycket spännande. Innan vi flyger ut så är det som vanligt stor samling av alla som väntar på sin tid att flyga. Vi samlas utanför matsalen där det intas kaffe, te, öl och whiskey mm.

Just denna morgon är det Peter Power sista dag på plats för säsongen så han ger sig på ett uppdrag som alla vi andra vet att vi inte klarar av "VÄLJA FRITT UR HÅKANS FLUGASKAR". Men detta lyckas Peter med hur lätt som helst, vi andra får sno när han sover ;-).

Guy`s Pool at Upper Kharlovka

Peter and Jeremy. Photo Thomas Thore Peter and Jeremy. Photo Thomas Thore

Det blir lite avskeds tagande av Peter innan vi flyger ut för Peter kommer att flyga in till Murmansk medans vi är ute i dag, även Peters goda vän Jeremy sluter upp vid detta tillfälle, och Micke lämnar över sin keps som en avskeds pressent till Peter fast bara för en mycket kort prövo tid. Som sagt det är med stor spänning och förväntan som jag ser fram mot dagens del av älven, det har inte fiskat bra här innan i veckan men det är helt fantastiska pooler som vi skall ta oss igenom under dagen.

Vi kommer att landa strax nedanför Kharlavka Fall i en fantastisk pool som heter Guy`s Pool ni kan även se en liten film nedan med Micke när han fiskar denna pool i Juni månad året innan. Micke och Håkan rors över på andra sidan av älven och jag tar kamera ryggan lastat till bristnings gränsen med mig på en vandring upp till det magiska stället Kharlovka Falls Pool. Jag tar en liten vandring upp till högsta punkten så att jag skall kunna ta lite kort ner över hela denna övre del av Kharlovka, efter en tuff vandring med den tunga packningen upp för ett brant berg. Så får jag min belöning helt fantastisk utsikt utöver älven och långt där nere så kan jag se Micke, Håkan och kolja. Måste säga att hösten är en fantastisk årstid med alla dessa färger, efter en tids vila och fotograferande så tar jag mig ner mot Kharlovka Falls Pool.

Upper Kharlovka.

Photo Thomas Thore

Kharlovka Fall

Upper Kharlovka. Photo Thomas Thore
Kharlovka Waterfall Pool. Photo Thomas Thore Kharlovka Waterfall Pool. Photo Thomas Thore

Väl nere vid Kharlovka Water Fall Pool, så lägger jag ifrån mig fiske sakerna och ger mig på en sista djärv klättring utefter klippväggen för att komma så nära som möjligt upp mot fallet för att bränna av lite coola bilder. Fan det är helt grymt häftigt här, denna storslagna natur med lodräta klippväggar ner mot vattnet som bildar en canyon ner över älven. Så nu är det tid för lite fiske, hinner knappt komma ner och lägga av mig foto ryggsäcken förrän min guide Kolja dyker upp. Han berättar lite om denna övre del för mig som ser så sjukt bra ut, går ett 20 tal meter uppströms innan jag börjar. En Deep Shit sitter längst ut på 0.43 tafsen ca 6 cm lång, klumplängd på linan rullar ut i älven. Med tanke på hur grymt bra det är här och med vetskap om hur mycket fisk som är här just nu så är det verkligen med hög puls jag fiskar mig ner genom denna pool. Nu har jag dryga klumpen ute och Deep Shit hinner knappt landa förrän det drar på nått så helt sanslöst, ser hur det blir en stor virvel där flugan precis landat. Det är en mycket fin lax på ca 10-12 kg som efter en tids drillning får sin frihet tillbaka för att kunna hitta en väg upp genom fallet. Efter en kort paus och lite skålande med Whisky mellan mig och Kolja så är det tid att fiska av resten på denna övre del av älven. Den här gången är det samma fluga som sköter arbetet åt mig ute i strömmen, börjar närma mig ett parti på min sida av älven som är mycket högt så högt att man nästan inte kan fiska helt från det utan måste gå över det och sedan ner på andra sidan och börja igen. Men jag hann inte ens tänka denna tanken klart förrän det drar på en fisk igen, en otroligt stark fisk som jag var helt övertygad om att den var större än den var. Det visade sig vara en fantastisk havsöring på ca 4 kg.

Upper Canyon Kharlovka.

Photo Thomas Thore
Frödin fishing Upper Canyon Kharlovka. Photo Thomas Thore Frödin fishing Upper Canyon Kharlovka. Photo Thomas Thore

Micke har fått en lax i Upper Kharlovka strax efter det att jag har lämnat poolen, fast Micke fiskade från den andra sidan av älven. Väl nere i Guy`s Pool igen så är det lite lunch innan vi fortsätter vår fiske färd ner över älven. Jag fiskar mig igenom hela Upper Canyon och Lower Canyon utan att känna ens en dragning, den lilla solstunden vi hade innan vid lunch är helt borta och dimman kommer in kraftigt från havet igen.

Håkan och Micke stannar kvar i Canyon delen av älven medans jag tar mig ner till Golden Pool för att slå läger här tills det att vi blir hämtade av helikoptern. Tar mig upp till den nedre delen av Lake Pool, där är det som en nacke som drar i hop till en snabb smal ränna ner till Golden Pool. Från denna nacke och ner tills det mynnar ut i Golden Pool är det ca 150 meter här tappar jag 1 fisk och känner 2 stycken. Ser väldigt mycket fisk på denna del av sträckan så det blir en tur genom poolen, detta resulterar i känning på 2 fiskar igen men det är ingen som vill fastna.

Nu är jag ner vid den övre delen av Golden Pool en helt fantastisk lax pool, det var här Micke drog på en monster lax tidigare i veckan. Nu sitter det en stor sunray (lånad av Norling, som vingen senare släppte på dåligt bunden ;-), här hinner jag inte många meter ner för älven innan det börjar tugga på flugan där ute i strömmen och det tuggar länge men händer inget. Nytt utlägg denna gången tuggar det inte utan jag känner tyngden direkt HÄRLIGT, Kolja kommer och hjälper mig och fisken, yttligare en fantastisk lax på ca 8-9 kg. Fortsätter att fiska mig ner genom poolen med vatten till midjan ungefär, det står otroligt mycket fisk i poolen och jag kan bara säga att det känns inte helt tryggt att vada runt i dessa vatten med så mycket och så stor fisk som man skrämmer upp precis framför sig ;-).

Väl nere där jag slog läger så blir det lite kaffe och givetvis en stor klunk med Whiskey samt en snickers, som vanligt behövs det inte många minuters vila för att hela kroppen skriker efter fiske lust igen. Micke och Norling syns inte till ännu så jag tar mig upp till den övre delen av Golden Pool igen för att fiska av den en sista gång innan helikoptern kommer och hämtar oss. Denna vända ner genom älven blir precis som denna förra helt fantastisk, det blir en lax till på ca 7-8 kg. Nu kan jag sätta mig i helikopten med ett stort lugn inom mig, väl hemma på campen så går jag rätt in i lodgen och får mig en riktigt stor Whiskey serverad....

THIS IS HEAVEN ON EARTH !!!!! KHARLOVKA

Upper Canyon Kharlovka. Photo Thomas Thore
Heavy fog in Kharlovka Camp. Photo Thomas Thore Heavy fog in Kharlovka Camp. Photo Thomas Thore

Igår innan vi flög in så hade jag kontakt med kärleken hemma i Sverige via sattelit telefon, det är lite problem med en tomt som vi håller på att buda på så jag tog ett beslut om att stanna kvar i Kharlova denna sista dag. Det visade sig i efterhand var ett extremt smart drag, när vi går upp på morgonen så är det en extrem dimma ute. Alla flygningar ställs in tills vidare, själv börjar jag mitt fiske i Kharlovka Home Pool och i dess närområde, finns ett jäkligt läckert parti där Litle Kharlovka rinner ut i Kharlovka. Efter en strapats fylld vadning över älven för att komma hit så belönas jag med en riktigt fin lax på ca 7 kg. När jag har stått här en stund så hör jag att helikoptern drar igång. Det är fortfarande extrem dimma så jag har svårt att tro att dom skall flyga, men jisses va fel jag har. Kolla filmen så ser ni själva hur det ser ut när dom första flygs ut denna dag.

Norling has big problems

An old man do as best he can. Photo Thomas Thore
Stairs to heaven. Photo Thomas Thore Stairs to heaven. Photo Thomas Thore

Det blir bara värre och värre under dagen med dimman, så när jag sitter med personalen på campen och äter lunch så skrattar dom bara och säger att dom som har flugit ut till Litza och Rynda idag kommer absolut inte att komma tillbaka idag. Efter en mycket god lunch med all personal på campen så var det tid att inta rätt position för att kunna få kontakt med satelliterna och göra mina telefonsamtal till banken och mäklaren hemma i Sverige. Efter det var det en tur inom i lodgen för att ta en kaffe och en stor Whiskey, att smutta på under tiden man hoppar i fiske kläderna igen. Dimman har till tagit väldigt mycket de sista timmarna det riktigt väller in från havet, det är en mäktig känsla att vara helt utlämmnad till naturen på det sätt som man är här ute på tundran. Jag fiskar mig ner igenom Grilse Pool och ner till Marks Pocket utan att känna något alls, men ser mycket fisk på älven hela tiden så hoppet finns där hela tiden. På väg hem mot campen stannar jag i Grilse Pool för att fiska av den en sista gång, det är i denna pool som Brian Dalton har haft stor framgång innan i veckan med BOMBER. Även jag vill ha en på BOMBER men jag har inte samma framgång med dessa flugor som Brian, men jag har det med mina vanliga flugor, min andra vända ner genom poolen får jag en fin lax på ca. 8-10 kg på en riktigt stor Sunray. Nu är det inte bara dimman som gör att det börjar att bli mörkt ute utan kvällen börjar att infinna sig, så jag återvänder mot campen. Har inte hört någon helikopter i luften sedan före lunch så chansen att dom som har flugit ut tidigare idag skall komma nu är nog obefintlig med tanke på dimma och mörker.

Photo Thomas Thore

Hemma igen och det är helt tyst och ödsligt som så när på lite personal på utsidan av campen, tar som vanligt en sväng in och hämtar min Whiskey innan jag tar mig till min stuga för att byta om och ta en varm skön dusch innan middagen. Fortfarande inget ljud från helikoptern, helt tyst över allt. Somnar till på sängen och vaknar av att mat klockan plingar från matsalen, på med lite kläder och hoppar i tofflorna. Väl inne i matsalen så ser jag att dom ända som är där är Brian och Jeremy annars är alla andra stransatta ute vid Litza och Rynda. Enl. Volodya så är det inte ens säkert att dom kommer in i tid tills det att vi skall flyga in till Murmansk i morgon, min följd fråga på det blir kan vi över huvudtaget flyga till Murmansk härifrån imorgon. Svaret på frågan blir nej inte den vägen vi brukar flyga, men vi kan flyga ut över havet troligtvis och upp efter en annan älv och landa i ett litet samhälle som heter Tormani för att sedan åka bil i 4 timmar in till Murmansk. Som sagt det blir en sista kväll som vanligtvis är en stor fest med alla på plats, men inte denna fredag då blir det bara en liten fest som blir helt otroligt bra trots att alla nästan saknas. Inte minst när Brian visar alla sina högst privata bilder i sin dator för mig och Jeremy ;-), Waooow inga dåliga saker han har fångat  (OBS! det är inga fiske bilder)

One after the other enters the camp.

Photo Thomas Thore
Johannes Kahrs. Photo Thomas Thore Johannes Kahrs. Photo Thomas Thore

Klockan 0844 lokal på morgonen så hör jag det välbekanta och efterlängtade ljudet av helikoptern, först in är dom som blev fast i Litza. Där det inte har varit någon fest måltid med tanke på att det är sista dagen på säsongen så det var iprincip helt slut på mat dricka mm. men sådan tur var så fick Norling en fisk på ca. 5 kg som utgjorde deras måltid OBS! den skulle räcka till 8 stycken ;-). Kort därefter kommer Ryssarna in som var fast i Rynda, nu gäller det att packa snabbt för alla som har kommit in i dag för att vi skall hinna komma in till Murmansk idag då vissa av oss har anslutnings flyg att ta hänsyn till. I vårt fall så har vi en natts övernattning på en av Murmansk mest lyxiga hotell. Med tanke på hur dimman ser ut just nu och de rapporter vi får från Murmansk Airport så är det vägen utöver havet som jag nämnde innan som blir vår resväg in mot Murmansk.

Hakan Norling

Photo Thomas Thore

My Buddie Yngve Landro from Voss

Photo Thomas Thore

Nu är alla ihop packade och klara så nu blir det en snabb frukost medans helikoptern packas med alla våra väskor. Det tas farväl av alla guider och all annan personal på campen, en del av dem har vi redan bestämt träff med på natt klubben i kväll inne i Murmansk. Innan vi lyfter är det hög tid för det sedvanliga korten vid helikoptern.

Photo Sasha

Then we are in the air again!!!

The mouth of Kharlovka. Photo Thomas Thore

The party begins.

Photo Thomas Thore

Tormani Airport

Photo Thomas Thore

Our mini bus which will take us to Murmansk

Photo Thomas Thore

View from my hotel room in Murmansk

Photo Thomas Thore

Leave an comment

Arcive

Last Comment

Etikettmoln

Heavy fog over Kharlovka Home Pool